
اسلامآباد: به گزارش راز نیوز| شهباز شریف نخستوزیر پاکستان، روز سهشنبه در دیدار با مدیران شرکت فناوری فضایی چینی «GalaxySpace»، راهکارهای افزایش همکاریها در حوزههای فناوری فضایی، ماهوارهای و مخابراتی را مورد بحث و بررسی قرار داد.
پاکستان و چین در ماههای اخیر همکاریهای فضایی خود را گسترش دادهاند؛ از جمله در توسعه مشترک ماهوارهها و برنامهریزی برای مأموریت اعزام به ماه در سال 2028.
چین نقش محوری در توسعه برنامه فضایی پاکستان داشته و با حمایت از پرتاب ماهوارههایی چون پاکست-MM1 و پاکست-1R، همچنین ارائه آموزشهای فنی در چارچوب همکاری سازمان فضایی ملی چین (CNSA) با کمیسیون تحقیقات فضایی پاکستان (SUPARCO)، زمینهساز رشد ظرفیتهای علمی این کشور شده است.
در این دیدار که در دفتر نخستوزیر برگزار شد، هیأت شرکت «GalaxySpace» که در توسعه و تولید ماهوارههای مدار پایین (LEO) با قابلیت تولید انبوه و کمهزینه تخصص دارد، تمایل خود را برای سرمایهگذاری در صنعت فناوری فضایی پاکستان و آغاز پروژههای مشترک با نهادهای علمی فضایی و شرکتهای مخابراتی بخش خصوصی این کشور اعلام کرد.
دفتر نخستوزیر پاکستان در بیانیهای رسمی اعلام کرد: «هیأت گَلکسیاسپیس علاقه زیادی به سرمایهگذاری در صنعت فناوری فضایی پاکستان و راهاندازی طرحهای مشترک با مؤسسات فضایی و شرکتهای مخابراتی خصوصی نشان داده است.» این شرکت بهدلیل مأموریت خود در تأمین اینترنت پهنباند برای مناطق دورافتاده و کمبرخوردار، اغلب با شرکت آمریکایی «استارلینک» مقایسه میشود.
شهباز شریف با اشاره به اولویت ویژه دولتش در توسعه فناوریهای فضایی، گفت: «پاکستان اهمیت بالایی برای حوزه فناوری فضایی قائل است» و خواستار تعمیق همکاریها با چین در زمینه فناوری ماهوارهای، مخابرات و توسعه اینترنت ماهوارهای شد.
در بهمن ماه 1403، پاکستان و چین تفاهمنامهای امضا کردند که بر اساس آن، نخستین خودروی ماهنورد پاکستانی در مأموریت «چانگای-8» چین – که برای کاوش جنوب ماه طراحی شده و قرار است در سال 2028 پرتاب شود – گنجانده خواهد شد.
دانشمندان پاکستانی در این مأموریت از زمین، عملیات هدایت و بررسی توپوگرافی سطح ماه، ترکیب خاک، میزان تابش و پلاسما و فناوریهای نوین مورد نیاز برای حضور پایدار انسان در ماه را اجرا خواهند کرد.
علاوه بر این، آژانس فضایی پاکستان توافقنامهای با چین به امضا رسانده که بهموجب آن، نخستین فضانورد پاکستانی در آیندهای نزدیک به ایستگاه فضایی چین اعزام خواهد شد.
همچنین در اردیبهشت 1403، پاکستان نخستین ماهواره اکتشافی خود را در چارچوب مأموریت «چانگای-6» چین به فضا فرستاد.
این فضاپیما با موفقیت در نیمه پنهان ماه فرود آمد و پس از جمعآوری نمونه، در خردادماه به زمین بازگشت. چین با این مأموریت به نخستین کشوری تبدیل شد که از این منطقه ناشناخته ماه نمونهبرداری کرده است.